Moje wpisy wędkarskie

Karp z pieczarkami

Karp z pieczarkami

SKŁADNIKI:- żywy karp o wadze do 1,5kg 1kg pieczarek 2 cebule marchew korzeń pietruszki 1/2 szklanki czerwonego, wytrawnego wina 2 szklanki rosołu (może być z koncentratu) sól pieprz przyprawa do ryb 2 łyżki masła.PRZYGOTOWANIE:Sprawionego karpia myjemy, pozostawiamy w całości, usuwamy oczy, odsączamy, wnętrze nacieramy so

czytaj więcej »

Mój przepis na Karpia faszerowanego

Mój przepis na Karpia faszerowanego

SKŁADNIKI:- żywy karp o wadze do 50 dag sól pieprz lub przyprawa do ryb oliwa.FARSZ:- 2 łyżki tartej bułki duża łyżka masła żółtko 2 łyżki rodzynek duża łyżka posiekanej natki pietruszki (może być mrożona) sól pieprz 2 łyżki letniego mleka.PRZYGOTOWANIE:Pozbawionego łusek karpia lekko rozcinamy, patroszymy, odr

czytaj więcej »

Sandacz w śmietanowym sosie

Sandacz w śmietanowym sosie

SKŁADNIKI:- sandacz o wadze do 2 kg porcja włoszczyzny bez kapusty 2 cebule liść laurowy kilka ziaren czarnego pieprzu kilka ziaren ziela angielskiego sól sok z całej, dużej cytryny posiekany koper.SOS:- śmietana cebula.PRZYGOTOWANIE:Oczyszczonego, wypatroszonego sandacza dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą, usuwamy

czytaj więcej »

Sandacz z wody

Sandacz z wody

SKŁADNIKI:- świeży sandacz o wadze do 2,5 kg 1/2 kostki (12,5 dag) masła 4 jajka ugotowane na twardo sok z dużej cytryny kopiasta łyżka posiekanej natki pietruszki wywar esencjonalny z włoszczyzny (bez kapusty).PRZYGOTOWANIE:Pozbawionego łusek, wypatroszonego, dokładnie umytego pod bieżącą wodą sandacza nacieramy solą, odstawiamy na godzinę w chłod…

czytaj więcej »

Przepis na szczupaka faszerowanego

Przepis na szczupaka faszerowanego

SKŁADNIKI:- cały szczupak o wadze do 2 kg- sól- pieprz- 2 liście laurowe- 2 łodygi zielonej pietruszki- szklanka białego wytrawnego wina- oliwaFARSZ:- mała, czerstwa bułka lub 2 kopiaste łyżki tartej bułki- kopiasta łyżka masła- żółtko- kopiasta łyżka posiekanej natki pietruszki (może być mrożona)- 4 łyżki ciepłego mleka- sól- pieprz

czytaj więcej »

Wyśmienity szczupak po staropolsku

Wyśmienity szczupak po staropolsku

SKŁADNIKI:- świeży szczupak o wadze 2 kg lub nieco więcej- 2 duże liście laurowe- kostka (25 dag) zamrożonego masła- duża cebula- marchew- korzeń pietruszki- 1/2 selera- szklanka białego, wytrawnego wina- sól- pieprz- cytryna- wiórki świeżego chrzanu- zielona pietruszkaPRZYGOTOWANIE:Oczyszczonego dokładnie z łusek, wypatroszonego szcz

czytaj więcej »